Idag finns ett stort utbud av datorer på marknaden. Så kallade gamingdatorer är kraftfulla datorer som klarar av det mesta. Deras främsta egenskap är att de kan hantera stora datafiler med avancerad grafik (som moderna datorspel) utan att krascha som en jobbdator kanske skulle ha gjort. Speldatorer kan även ha tillbehör och skärmar som är anpassade för just spel, dessutom kan förinstallerade programvaror som är relaterad till spel förekomma.

Gamingdatorer är kraftfulla

Med kraftfull menas att datorerna klarar av att tillgodogöra sig mycket information snabbt och smidigt och få spelet eller programmet att gå som en klocka. Många gamingdatorer väger oftast mer än vanliga datorer, ofta tack vare att de har en större hårddisk. De kan också ha ett yttre hölje som är tänkt att se tufft ut, det kan på grund av det här väga mer än normalt.

Fördelen med gamingdator på jobbet är således att du kan göra många arbetsuppgifter snabbt och utan några långsamma moment. Nackdelen är att gamingdatorer kan låta ganska mycket eftersom de har rejäla fläktar som jobbar på högvarv för att kyla datorns inre komponenter. Därför kan det vara värt att kolla på gamingdatorer som låter mindre på bekostnad av kapacitet. Oftast räcker ändå kapaciteten så det är inget man behöver gräma sig för.

Med en gamingdator går det mesta

Excel, PowerPoint, Word, Photoshop, videoredigering och så vidare är alla program som går lätt att göra med en gamigdator. Eftersom en speldator är inriktad på datorspel så är det en lätt match att hantera vanliga arbetsprogram för den. Då en gamingdator kan vara värdefull så är det bra att stöldmärka den på något sätt om det är din privata dator som står på jobbet. Se till att alltid ha en back-up till din hårddisk om något skulle gå sönder eller om det skulle bli strömavbrott och du jobbade med någon fil.

Gamingdatorn kanske inte passar överallt

Om du har ett jobb där klienter eller kunder kommer till ditt kontor för möten och rådgivning så är kanske gamingdatorer inte ett bra alternativ. Vill man ses som seriös så ska datorn man har placerat på skrivbordet helst vara neutralt. Det är ganska svårt att föreställa sig att personerna som jobbar på advokatbyrå Vinge skulle ha gamingdatorer på skrivborden bland alla kostymer och finskor.

Då kan man söka efter gamingdatorer som ser lite mer diskreta ut eller är en fusion mellan vanliga datorer och gamingdatorer.

Lycka till med att hitta den rätta jobbdatorn!