Vi har tidigare teasat lite för att vi håller på och utvecklar en plattform för nästa generations affiliatemarknadsföring. Nu är första versionen klar och släppt. Jag tänkte först berätta lite om vad det innebär och sen presentera vårt bidrag.

Applikationer för affiliatemarknadsföring

Affiliatenätverket Zanox lanserade i början av juni sin Application store där en fjärde aktör går in som mellanhand mellan affiliate, annonsör och affiliatenätverk. Det fungerar ungefär såhär:

Den som utvecklar applikationen bestämmer först vilken eller vilka annonsörer som ska innefattas. Utvecklaren bestämmer också hur annonserna ska utformas och presenteras. Detta kan ske med statiska länkar eller med hjälp från api:er från annonsören.  Affiliaten hämtar applikationen och marknadsför den mot sina besökare/användare. Genom en trafikdelning delas sedan intäkterna mellan utvecklaren av applikationen och affiliaten.

Denna modell skapar nya möjligheter för utvecklare att komma med innovativa idéer till applikationer.  Liknande upplägg har visat sig vara mycket populärt på andra områden. Ta iTunes app store, biblioteket med wordpress plugins eller fenomenet att bygga egna Facebook applikationer.

Vårt bidrag

Efter att vi fått nys om detta nyskapande upplägg var vi inte sena på att haka på. Under en eftermiddag i juni tog vi fram en lista på tänkbara applikationer och inom ett par dagar hade vi avsatt en av våra programmerare på att börja ta fram en första applikation. Meningen var att denna sedan skulle ligga som grund för utvecklingen av flera zanox apps (återanvändning av kod). Det skulle därför inte vara en alltför krånglig variant utan en ganska simpel först applikation. En av de roligaste  idéerna vi skrev upp i vår lista var en BMI-kalkylator. Vi skojade om att resultat som ”Tjockis! Köp dessa mirakelpiller så går du ner i vikt…” eller ”Du skulle definitivt må bra att beställa en hämtpizza!”. Resultatet blev en lite mindre kontroversiell variant, men grundidén är fortfarande att styra annonserna efter vilket BMI användaren får. Se själva:

Driver du en sajt om viktminskning, träning eller liknande? Då är det bara att gå in på Zanox application Store och skaffa applikationen (du måste även ha ett konto hos Zanox och bli godkänd hos Sporttema och Yves Rocher). Sen är det inte svårare än att lägga in en vanlig annonskod. Ett som redan gjort detta är Jonny Elofsson på sin sida om bantning.

Taggar: , , , , , ,