OBS! Denna text baseras sig på bolag som håller på med Internetmarknadsföring. Vi driver webbplatser i syfte att tjäna pengar på dessa. Vid inköp av webbplats menar vi köp av en befintlig sida som funnits på webben ett tag, vi menar inte när man som företag bygger upp sin egen webbplats.

 

Just nu har Dream Builders gjort ett lite större förvärv av webbplatser (mer om det i ett kommande blogginlägg). I måndags tänkte jag bokföra detta köp, men hur skulle det göras? Räknades en webbplats som en inventarie eller gick den att skriva av direkt? Jag ringde skatteupplysningen för att reda på det. Där visste de knappt vad en webbplats var och de trodde först att köpa webbplats var detsamma som att annonsera – "betalar ni för att få visa er logotyp på dessa sidor?". Jag fick förklara att det vi betalade för var domännamn och de texter som låg på sidan. Jag skippade medvetet att berätta om saker som design, besökarantal, inkomster, trust etc., det hade bara förvirrat personen jag pratade med ännu mer… Hur som helst fick hon fråga några kollegor men ingen hade något svar. Så de tillsatte en utredning som skulle se över vad en webbplats var.

 

Imorse ringde de från skatteupplysningen, denna gång var det en betydligt yngre person jag talade med. Vi hade en bra diskussion och nedan presenterar jag en kort sammanfattning av Skatteverkets syn på köp av webbplatser.

 

Vi delar upp det i köp under ett halvt prisbasbelopp (i år 21.200 kr) och köp över detta. Tänk på att om du i samma köp köper en grupp webbplatser räknas dessa ihop eftersom att de köps i ett gemensamt syfte. 

Vi köp under 21200 kr exl. moms (år 2010)

Du får skriva av webbplatsen direkt eftersom att den är av "mindre värde".

I bokföringen bokför du inköpet som en kostnad.

 

Vid köp över 21200 kr exl. moms (år 2010)

Webbplatsen räknas som en immateriell tillgång och får inte skrivas av direkt. Enligt skatteverket är det till och med osäkert om man får göra en årlig avskrivning på webbplatsen eller ej, då den kan ha ett "bestående värde". För att få göra en årlig avskrivning av webbplatsen måste man motivera varför den skulle kunna tappa i värde med åren (om någon kommer på ett bra argument, skriv en kommentar).

I bokföringen bokför du inköpet som en immateriell tillgång.

 

Tänk på

  • Beroende på hur du bokför inköpet av webbplats så kommer ditt årliga resultat att skilja sig åt, vilket i slutänden påverkar hur mycket skatt du ska betala. Om du exempelvis investerar hela din "vinst" i en webbplats för 100 000 kr, kommer skatteverket fortfarande att se det som att du gjort en vinst med 100 000 kr (dessa måste du skatta för).
  • En immateriell tillgång får du "ta med dig" och använda som aktiekapital om du vill omvandla ditt bolag till ett aktiebolag. Alternativt om du senare vill lägga webbplatsen i ett eget aktiebolag.
  • Säljer du vidare webbplatsen efter något år, ska du bokföra bort den som immateriell tillgång. I detta fall behöver du bara skatta för den eventuella vinst du gjort.
  • Vill du skriva av så mycket som möjligt direkt – köp dem inte på samma gång!

 

Undantag

  • Domänspekulanter – Är huvudsyftet med inköpet av webbplatsen att den ska säljas vidare, då ska den istället räknas som ett "lager". Samma sak gäller vid "förädling av webbplatser", dvs. att du köper in dåliga webbplatser, rustar upp dem och säljer dem igen. (Dream Builders huvudsyfte är annonsförsäljning på webbplatserna.)
  • Livslängden är mindre än tre år – Om livslängden för webbplatsen är mindre än tre år får du skriva av den direkt. Det är vi som ska bevisa att webbplatsens värde max är tre år så detta gäller bara i uppenbara fall. Ett exempel skulle vara om webbplatsen VM-2010.se skulle säljas idag, den har definitivt inte samma värde om ett år.

Det var allt vi hade att bidra med just nu. Har du själv erfarenheter/tankar/frågor? Skriv gärna en kommentar nedan.

Taggar: , ,