Vi som jobbat med Dream Builders har drivit reseguider och tjänster för resenärer ända sedan 2008 och har under alla dessa år samlat på oss otroligt mycket kunskap om resebokning, och jag tänkte här dela med mig av ett par tips.

Den tiden när folk var tvungna att bege sig till en resebyrå eller åka långväga ut till flygplatserna för att boka en flygresa, är förbi. Tack vare internets intåg har det blivit allt vanligare att boka en flygresa online. Det är faktiskt så pass vanligt att resebutikerna nu har startat upp hemsidor och flygbolagen erbjuder biljettköp direkt på nätet – samtidigt som man även kan checka in via hemsidan innan avresa.

Att boka din flygresa online blir oftast rejält mycket billigare än vad det skulle blivit om någon annan hade gjort det åt dig över disk. Serviceavgifter och många extra kostnader försvinner, och du slipper dessutom ha en pappersbiljett som du tappar bort. Nuförtiden skickas ju biljetten direkt i pdf-format till din e-mail eller telefon, och du visar således bara upp den för personalen när du ska kliva ombord eller gå igenom säkerhetskontrollen. Det är således betydligt enklare att boka en flygresa online idag, men det är alltid välbehövligt med några tips, så att du bokar utan problem.

Jämför flygbolag och priser via en jämförelsesajt

Som de flesta resenärerna vet, är det en djungel av flygbolag där ute. De vanligaste flygbolagen har de senaste decennierna fått stor konkurrens av lågprisflygbolag, och har därmed tvingats pressa sina priser ytterligare, eller ge kunder olika rabatter och förmåner. Detta har lett till att en flygbiljett i dagsläget inte är speciellt dyr, oavsett vilket flygbolag det gäller. Därför kan det bli ännu enklare att hitta en biljett som passar för just dig. Ibland kan det endast skilja några kronor eller hundralappar, men servicen ombord kanske är bättre, du slipper ett stopp på vägen, och så vidare.

Det är här jämförelsesajter kommer in i bilden. Det är hemsidor som specialiserat sig på att, med bara några klick, hjälpa dig hitta den mest förmånliga och prisvärda flygbiljetten mellan olika destinationer. Allt detta utan att du behöver spendera dagar med att leta dig runt på nätets olika flygbolagssidor och knappa in olika destinationer. Det enda du skriver in är önskade destinationer, datum samt ibland eventuell klass som du vill åka i. Du kan även få knappa in om flygresan gäller barn eller vuxen, samt om du kan tänka dig att åka på närliggande datum eller ett specifikt datum. Sedan letar sidan omedelbart upp flygresan och bolaget med bästa pris. På vissa sidor kan du också söka efter ett sista-minuten erbjudande till lågt pris.

Skräddarsy hela din resa

Om du köper en paketresa hos en researrangör slipper du planering, och du omfattas av en trygghet. Men du kanske inte alltid har så många och flexibla alternativ. Genom att skräddarsy din egen resa med flygresa, hotell och eventuell hyrbil, så kan du skapa din egen kompletta resa precis som du vill. På jämförelsesajter för flygresor går det ibland bra att dessutom boka och jämföra olika hotell i samma veva som du beställer din flygresa. Du kan alltså välja att köpa en enkel sista-minuten charterstol, och planera hela din utlandsvistelse från A till Ö.

Läs alltid det finstilta – avbeställningsvillkor, ombokning med mera

När du bokar direkt över disk kommer faktorer som avbeställningsskydd och extra avgifter upp allt eftersom du pratar med personalen. På internet måste du kolla detta själv. Detta brukar stå som separata punkter och kan läsas som finstilt. Dock måste du alltid se vad som gäller om du skulle behöva boka om eller avboka din flygresa. Bokar du en mycket billig resa, så kan det hända att den inte är ombokningsbar eller har avbeställningsskydd. I vissa fall kan du köpa till ett sådant för en viss summa, men den summan är ofta ganska dyr – kanske 70 – 80 Euro.

Att tänka på vid hotellbokning

Samma sak gäller hotellen, som inte sällan lockar med att du slipper en förskottsbetalning när du bokar. Men om du skulle boka om eller avboka alltför nära inpå planerat ankomstdatum, så kan en stor del av summan komma att dras från ditt konto ändå, om du lämnat kreditkortsdetaljer vid bokningen. Detta fungerar som en säkerhet för hotellen.

Glöm inte flygskatten

Sedan 2018 har den svenska regeringen beslutat om att införa en flygskatt på alla flygresor. Dessa skatter betalas vid köp av biljett och tillkommer när du betalar med kortet. Inom Europa ligger flygskatten vanligen runt 60 kronor per enkelbiljett, medans skatten kan uppgå till 250 – 400 kronor om du ska flyga längre bort. Detta är värt att tänka på om du tycker dig ha gjort ett fynd online på en billig biljett. Flygskatten ligger då och lurar bakom priset om den inte redan är inräknad. Ha god koll på detta, så slipper du irriterande överraskningar.

Första gången du bokar din flygresa online? Ta hjälp av någon kunnig

Ett tips om du är en ovan ”online-bokare”, är att be någon familjemedlem eller bekant sitta bredvid dig när du bokar så att du inte går miste om något. Han/hon har ofta koll på var du ska titta på det finstilta, och vilka villkor som gäller. Personen brukar också kunna ge tips om vilka jämförelsesajter som är bäst.

Lita inte bara på din telefon vad gäller bokningar

Många tycker det känns extremt bekvämt att slippa pappersbiljetter när de bokat en resa. Istället förlitar man sig på sitt mail och behåller alla pdf-filer däri. Men gör dig själv en tjänst och skriv ut bokningarna i alla fall. Din telefon kanske urladdas på flygplatsen, eller du råkar kanske sudda ut mailet av misstag. Att ha en pappersbiljett är därmed en säkerhet som inte bör ignoreras.