Det är nog många människor som gärna skulle vilja tjäna lite extra pengar och helst från bekvämligheten i sitt eget hem. Det är faktiskt möjligt att tjäna lite extra pengar online utan någon speciell utbildning eller utrustning. Man kan få ihop tillräckligt för en liten guldkant på tillvaro genom bara några timmars arbete per månad. Här kommer några tips på hur man tjänar pengar online.

Opinionsundersökningar och fokusgrupper

Företag är intresserade av vad vanliga konsumenter tycker och tänker om olika frågor och produkter. Det finns många olika typer av paneler man kan gå med i för att svara på frågeformulär som kan röra alltifrån olika typer av musik till utformningen av en etikett för en ny produkt, hur man reser i vardagen eller vad man föredrar för leksaker till sitt barn och varför. Frågeformulären tar oftast bara några minuter att svara på och man kan få betalt i rena pengar via nätplånböcker eller i presentkort som gäller på de största butikerna i Sverige.

Ibland kan det i dessa frågepaneler även dyka upp inbjudningar till olika fokusgrupper online. Då får man under några dagars eller några veckors tid skriva mer djupgående svar på frågor eller kommentera en kommande reklamkampanj. Har man turen att komma med i en fokusgrupp kan belöningen ligga på flera hundra kronor. Dock krävs mer arbete och en ärlig och genomtänkt insats för att man ska kunna få betalt.

Översättning och frilansskribenter

Med ökat fokus på handel online behövs duktiga skribenter som kan beskriva alltifrån sportartiklar till resmål online. Det kan gälla både översättning av färdigskrivna texter som ska anpassas till marknadsföring i Sverige eller annat land, eller författande av helt nya texter kring en produkt, en tjänst eller ett helt produktområde. Dock krävs här en viss språkkänsla, gärna även en förståelse för vad som säljer och hur neutral eller säljande en text bör vara i ett visst sammanhang. Gillar man att skriva kan det finnas goda möjligheter till en extrainkomst.

Blogga eller lägg upp foton på Instagram

En tredje möjlig inkomstkälla online är att få in reklamintäkter via en blogg eller via samarbeten på Instagram. Detta är dock inte gjort i en handvändning. För att företag ska vara intresserade av att samarbeta med en bloggare eller Instagramstjärna behöver denna person ha ett stort antal följare och dessutom inom rätt nisch. För att man ska få många följare eller läsare krävs en relativt stor insats och det material man producerar, antingen foton eller text, måste vara av bra kvalitet och ständigt uppdateras för att behålla läsarnas eller följarnas intresse. Men har man en spännande hobby eller ett unikt intresse och en förmåga att berätta om detta i ord och bild finns goda möjligheter att hitta samarbeten inom just det område man själv är intresserad av.

Testa nya produkter

Många företag testar sina nya produktidéer genom att låta ett antal konsumenter testa produkterna och sedan recensera dem. Testresultaten används sedan i marknadsföring, t.ex. ”96 % nöjda användare i test XX” och dessutom kan ju testarna hjälpa till att sprida goda omdömen om produkten till släkt, vänner och bekanta och på så sätt marknadsföra på ett gammaldags sätt genom mun-till-mun-metoden. Att testa produkter ger inte rena pengar men kan spara pengar genom att man t.ex. kan äta en testprodukt till lunch och därmed slippa köpa lunch den dagen.