Det finns många olika sätt att tjäna pengar på online och en av de bästa och kanske vanligaste är som affiliate.

Vad innebär det att vara affiliate?

Det kan vara svårt att förstå vad en affiliate är men det är väldigt simpelt. Kortfattat innebär det att man är medlem på en affiliate sida och att man använder deras länkar och gör reklam på sin hemsida eller blogg. Det kan vara så att man får betalt per klick eller att man får ett visst antal procent (%) av köps som görs via klick från ens hemsida eller blogg. Hur mycket man får beror på olika avtal.

Hur det går till

Om man får per klick så brukar det inte röra sig om många öre så det gäller att man har en stor ström av besökare som klickar sig vidare så det gäller att anpassa dessa länkar så det har ungefär samma innehåll som ens blogg.

När det rör sig om procent är det också viktigt att spegla sina annonser mot det innehåll man vill ha. Ett exempel är böcker. Man kanske har en hemsida eller blogg som handlar om böcker, där man skriver om nya böcker, författare och lägger upp sina recensioner. För att tjäna lite extra pengar så blir man affiliate, man lägger upp länkarna och får några öre per klick till företag som säljer böcker. Men nu är det så att ett visst företag erbjuder alla affiliate en procentsats. Det kan vara så att om man är affiliate så får man 6 % av det som en köpare gör, om denne gör sitt köp via en länk från en blogg.

Förenklat:
Företag X kontaktar affiliate-företag som ingår avtal med affiliate-företaget
Affiliate företaget erbjuder sina medlemmar möjligheten att tjäna pengar på reklam

Bloggaren/hemsideägare lägger ut länkar:
Bloggarens/hemsideägarens besökare klickar sig vidare till företag X
Bloggarens/hemsideägarens får några ören

Om besökaren klickar sig vidare samt gör ett köp, får bloggaren/hemsideägaren betalt per klick samt en viss del av köpet. Till exempel; besökaren handlar böcker för 1000 kronor från företag X via en länk från bloggaren/hemsideägaren. Denne ägare får 6 % av köpet det vill säga 60 kronor.

Rikta innehållet

Eftersom man ibland får betalt per klick och ibland en procentsats så är det väldigt viktigt att man riktar länkarnas innehåll till det ens sida eller blogg handlar om. Om man har en sida som handlar om böcker så är det större chans att man tjänar pengar på länkar som handlar om böcker än vad länkar om till exempel bildäck ger.

Nu kan andra ämnen än just det man själv skriver om, även ge klick och köp men då ska man tänka på att det kan vara breda ämnen som lockar kunder, till exempel resor, djur, heminredning och liknande. Men det bästa sättet att tjäna pengar är att använda sig av länkar som på något vis speglar ens innehåll så att ens besökare vill klicka sig vidare.

Vilka företag det finns

Det finns flera olika affiliate företag och dessa erbjuder olika erbjudanden och företag så om man är intresserad av att tjäna pengar som affiliate så ska man söka runt och se vad som erbjuds, vilka villkor som finns och fundera på hur man bäst kan tjäna extra pengar som affiliate.