tjänar man pengar som influencer

Skrivet av Andreas Bard den februari 14th, 2020

En yrkeskategori som ökar explositionsartat är yrket som influencer. Ett yrke som tidigare inte har varit accepterat alls och de som har varit med i branschen länge har många gånger mottagit pikar om att skaffa ett riktigt jobb. Men nu räknas influencer som en riktig yrkeskategori och många av de yrkesverksamma tjänar riktigt bra med pengar på sina sociala medier.

En influencer är kort och gott en person som har stort inflytande på andra människor, en influencer får betalt för att skriva om sina favoritprodukter, om sina semestrar och nöjen och många blandar in detta med olika typer av personliga och vardagliga inlägg för att öka trovärdigheten och skapa en relation mellan influencer och följare. Influencern kan ha sin plattform på flera olika ställen eller vara mer nischad till ett format till exempel Instagram, YouTube, podcast eller blogg.

Som influencer finns det flera olika sätt att tjäna pengar på, här listas de vanligaste:

 • Sidvisningar

Många influencers är knutna till en viss portal där deras blogg finns. Mellan portalen och influencern skriver man ett kontrakt och influencern får ofta betalt per sidvisning på sin blogg. Ersättningen för varje unik sidvisning varierar mellan de stora influencerna och även mellan de olika portalerna.

 • Banners

Banners är något som minskar allt mer men förekommer fortfarande på en del bloggar. En banner är en reklam för ett företag och som visas som en bild antingen på sidan av bloggen tillsammans med sidomenyn eller under headern och inläggen. Numera sköts försäljning av banners ofta av portalerna som bloggarna ligger på men de fristående bloggarna sköter denna försäljning själva. Ersättningen varierar beroende på hur stor bloggen är och kan antingen vara att influencern får betalt för varje klick som denne genererar på deras annons eller som en fast summa för att man köper en reklamplats.

 • Köpa inlägg

Ett sätt som däremot blir allt vanligare att använda sig av är att företag köper ett helt inlägg där influencern promotar företagets produkter eller tjänster. Prissättningen på ett sådant arbete varierar kraftigt beroende på hur stor influencern är på sociala medier, om företagets ska promotas på flera kanaler och även hur starkt influencerns varumärke är. Upplägget för ett köpt inlägg varierar även det, antingen så skriver man bara ett inlägg med text och lånar bilder från företagets egen hemsida. Eller så får man relevanta produkter eller utnyttja relevant tjänst för att kunna ta egna bilder samt skriva en utvärdering av produkterna eller tjänsterna. Även prisupplägget varierar från ett fast pris till att lägga på leads. Får man ett fast pris plus leads så innebär det att man får en viss summa eller procent för varje följare som köper något hos företaget. Detta uträknas ifrån speciella kampanjkoder eller speciella länkar.

 • Adlinks

Ett annat alternativ för att tjäna pengar som influencer på sina sociala medier är att använda sig utav så kallade adlinks. Dessa används ofta i samband med att influencern sätter ihop ett collage med kläder, skönhetsprodukter eller heminredning utifrån teman eller ”önskelistor” sedan länkar man till dessa produkter och får betalt för varje klick på länken. Adlinks används också ifall influencern har köpt nya kläder och visar upp dessa i ett inlägg och berättar sedan vart man kan hitta samma plagg.

Tips när man ska boka en resa

Skrivet av Andreas Bard den februari 10th, 2020

Vi som jobbat med Dream Builders har drivit reseguider och tjänster för resenärer ända sedan 2008 och har under alla dessa år samlat på oss otroligt mycket kunskap om resebokning, och jag tänkte här dela med mig av ett par tips.

Den tiden när folk var tvungna att bege sig till en resebyrå eller åka långväga ut till flygplatserna för att boka en flygresa, är förbi. Tack vare internets intåg har det blivit allt vanligare att boka en flygresa online. Det är faktiskt så pass vanligt att resebutikerna nu har startat upp hemsidor och flygbolagen erbjuder biljettköp direkt på nätet – samtidigt som man även kan checka in via hemsidan innan avresa.

Att boka din flygresa online blir oftast rejält mycket billigare än vad det skulle blivit om någon annan hade gjort det åt dig över disk. Serviceavgifter och många extra kostnader försvinner, och du slipper dessutom ha en pappersbiljett som du tappar bort. Nuförtiden skickas ju biljetten direkt i pdf-format till din e-mail eller telefon, och du visar således bara upp den för personalen när du ska kliva ombord eller gå igenom säkerhetskontrollen. Det är således betydligt enklare att boka en flygresa online idag, men det är alltid välbehövligt med några tips, så att du bokar utan problem.

Jämför flygbolag och priser via en jämförelsesajt

Som de flesta resenärerna vet, är det en djungel av flygbolag där ute. De vanligaste flygbolagen har de senaste decennierna fått stor konkurrens av lågprisflygbolag, och har därmed tvingats pressa sina priser ytterligare, eller ge kunder olika rabatter och förmåner. Detta har lett till att en flygbiljett i dagsläget inte är speciellt dyr, oavsett vilket flygbolag det gäller. Därför kan det bli ännu enklare att hitta en biljett som passar för just dig. Ibland kan det endast skilja några kronor eller hundralappar, men servicen ombord kanske är bättre, du slipper ett stopp på vägen, och så vidare.

Det är här jämförelsesajter kommer in i bilden. Det är hemsidor som specialiserat sig på att, med bara några klick, hjälpa dig hitta den mest förmånliga och prisvärda flygbiljetten mellan olika destinationer. Allt detta utan att du behöver spendera dagar med att leta dig runt på nätets olika flygbolagssidor och knappa in olika destinationer. Det enda du skriver in är önskade destinationer, datum samt ibland eventuell klass som du vill åka i. Du kan även få knappa in om flygresan gäller barn eller vuxen, samt om du kan tänka dig att åka på närliggande datum eller ett specifikt datum. Sedan letar sidan omedelbart upp flygresan och bolaget med bästa pris. På vissa sidor kan du också söka efter ett sista-minuten erbjudande till lågt pris.

Skräddarsy hela din resa

Om du köper en paketresa hos en researrangör slipper du planering, och du omfattas av en trygghet. Men du kanske inte alltid har så många och flexibla alternativ. Genom att skräddarsy din egen resa med flygresa, hotell och eventuell hyrbil, så kan du skapa din egen kompletta resa precis som du vill. På jämförelsesajter för flygresor går det ibland bra att dessutom boka och jämföra olika hotell i samma veva som du beställer din flygresa. Du kan alltså välja att köpa en enkel sista-minuten charterstol, och planera hela din utlandsvistelse från A till Ö.

Läs alltid det finstilta – avbeställningsvillkor, ombokning med mera

När du bokar direkt över disk kommer faktorer som avbeställningsskydd och extra avgifter upp allt eftersom du pratar med personalen. På internet måste du kolla detta själv. Detta brukar stå som separata punkter och kan läsas som finstilt. Dock måste du alltid se vad som gäller om du skulle behöva boka om eller avboka din flygresa. Bokar du en mycket billig resa, så kan det hända att den inte är ombokningsbar eller har avbeställningsskydd. I vissa fall kan du köpa till ett sådant för en viss summa, men den summan är ofta ganska dyr – kanske 70 – 80 Euro.

Att tänka på vid hotellbokning

Samma sak gäller hotellen, som inte sällan lockar med att du slipper en förskottsbetalning när du bokar. Men om du skulle boka om eller avboka alltför nära inpå planerat ankomstdatum, så kan en stor del av summan komma att dras från ditt konto ändå, om du lämnat kreditkortsdetaljer vid bokningen. Detta fungerar som en säkerhet för hotellen.

Glöm inte flygskatten

Sedan 2018 har den svenska regeringen beslutat om att införa en flygskatt på alla flygresor. Dessa skatter betalas vid köp av biljett och tillkommer när du betalar med kortet. Inom Europa ligger flygskatten vanligen runt 60 kronor per enkelbiljett, medans skatten kan uppgå till 250 – 400 kronor om du ska flyga längre bort. Detta är värt att tänka på om du tycker dig ha gjort ett fynd online på en billig biljett. Flygskatten ligger då och lurar bakom priset om den inte redan är inräknad. Ha god koll på detta, så slipper du irriterande överraskningar.

Första gången du bokar din flygresa online? Ta hjälp av någon kunnig

Ett tips om du är en ovan ”online-bokare”, är att be någon familjemedlem eller bekant sitta bredvid dig när du bokar så att du inte går miste om något. Han/hon har ofta koll på var du ska titta på det finstilta, och vilka villkor som gäller. Personen brukar också kunna ge tips om vilka jämförelsesajter som är bäst.

Lita inte bara på din telefon vad gäller bokningar

Många tycker det känns extremt bekvämt att slippa pappersbiljetter när de bokat en resa. Istället förlitar man sig på sitt mail och behåller alla pdf-filer däri. Men gör dig själv en tjänst och skriv ut bokningarna i alla fall. Din telefon kanske urladdas på flygplatsen, eller du råkar kanske sudda ut mailet av misstag. Att ha en pappersbiljett är därmed en säkerhet som inte bör ignoreras.

Vill du jobba med oss?

Skrivet av Jakob Naredi den september 21st, 2012

Hej!

Nu söker vi en till medlem till vårt team i Stockholm. Där kommer du att arbeta med Eline, Ellinor och Andreas och tillsammans med oss bygga på projekt som Resebokningen, Hyrabil.com och våra kommande Tåg.nu samt Linser.net.

Vi är ett ungt team med avslappnad attityd som arbetar väldigt målinriktat. Men vi jobbar i en bransch, och med metoder som gör att det sker en del spontana händelser så det dyker alltid upp något nytt och spännande att jobba med och lära sig mer om.

Din roll kommer vara som Internetmarknadsförare och vi söker någon som:

 • Har koll på bloggande och den svenska bloggosfären. Du kommer få blogga åt oss och ha kontakt med andra bloggare.
 • Har förståelse för sökmotoroptimering. Vi jobbar med textinnehåll och länkar.
 • Har koll på affiliatemarknadsföring. I alla fall grunderna.
 • Har skribentkompetens. Kunna skriva marknadsförande längre texter för webben. Du ska alltså hantera det svenska språket i skrift utan problem. Inget särskrivande här.
 • Har jobbat med publiceringsverktyget WordPress. Både installation och publicering.
 • Som är lättlärd och självgående.

Följande är meriterande:

 • Om du är flerspråkig i skrift och tal.
 • Om du har säljerfarenhet.
 • Om du är tekniskt lagd och har koll på serverhantering. Vi har dedikerade servrar, VPSer och webbhotell i mängder som behöver skötas och bevakas.)
 • Om du har jobbat med FTP-program.
 • Om du har erfarenhet av domännamnshantering.
Tjänsten är till en början på 50% men vi hoppas snabbt kunna öka det till 100%. Tjänsten är från 1 November.
Vi sitter i egna kontorslokaler på Ringvägen 56 i Stockholm, som vi om vi kämpar på lite snart växer ur.
Vi imponeras inte av värsta coola och välskrivna CVet. Skicka istället ett mail till info @ dreambuilders.se där du beskriver dig själv och vad du har för kompetens och erfarenheter bland det vi söker. Sen kommer du förbi på en fika och pratar mer.

Dream Builders lanserar Hyrabil.com

Skrivet av Jakob Naredi den januari 20th, 2012

Hyrabil.comVi är sedan tidigare experter på att hjälpa våra besökare med billiga flygresor på Resebokningen.se. Nu breddar vi oss och ger oss även in på hyrbilsmarknaden med Hyrabil.com.

Här jämför vi inte priser i traditionell bemärkelse, utan ställer biluthyrningsföretagen mot varandra. Den som erbjuder bäst pris i respektive bilklass får bokningen helt enkelt

 

Självklart måste vi testa oss själva. Eftersom att hela kontoret ska till Malta i vår gör vi här en liten jämförelse för den resan (så att ni inte tror att jag fuskat och letat med ljus och lykta efter en plats och ett datum där vi är billigast). Priserna för en hyrbil på Malta flygplats 25-29 mars blir:

 • Hyrabil.com: 228,47 kr
 • Hertz.se: 631,85 kr
 • eBilhyra.se: 279,00 kr
 • Hyrbil.se: "Tyvärr har vi inga bilar tillgängliga på din valda upphämtningstid/plats."
 • autoescape.se: 304 kr

Ni får gärna jämföra själva för era planerade resor, vi tål som sagt att jämföras med!

 

 

Företagare: Slipp spam i alla dess former!

Skrivet av Jakob Naredi den december 1st, 2011

Vi har märkt att vi på senaste tiden fått mer och mer svenskt spam till våra företagsmail. Främst en massa nyhetsbrev som vi aldrig beställt, dvs inget annat än irriterande SPAM!

Efter att ha haft kontakt med ett par av avsändarna till dessa nyhetsbrev fick jag fram att den gemensamma källan är det svenska företaget PAR. Det är alltså de som tjänar pengar på att sälja mail vidare till företag som sedan skickar "nyhetsbrevet" till dig. Det finns ett lätt sätt att bli av med detta, det räcker med att ringa 08-775 36 00 och begära att de ska spärra hela ens företag. Då slipper du både spam i mailboxen, brevlådan och telefonen.

Tänk om 1000 företagare skulle ringa och säga tydligt till PAR att de inte vill ha mer oönskad e-post? Att de anser att det är spam! Det skulle ge dem ökad arbetsbelastning, samt förhoppningsvis (men troligen inte) insikten om att det de håller på med inte ses som ok. Så därför uppmanas nu alla företagare:

1. RING 08-775 36 00
2. SÄG:
Jag är inte intresserad av oönskade nyhetsbrev eller annat spam!
3. Du kommer att få uppge organisationsnummer.
4. Passa även på att spärra dina andra uppgifter så att de inte säljs till telemarketingbolag eller företag som skickar fysisk reklam till dig.

Var så trevlig/bestämd/arg/artig som du känner för.

Sprid gärna detta tips vidare!

Dream Builders lanserar Växla.nu

Skrivet av Jakob Naredi den november 17th, 2011

Växla.nu - loggoVi fortsätter att lansera enkla men funktionella tjänster för folk som ska ut och resa. Tidigare i veckan lanserades tidsskillnad.nu officiellt (bloggpost), och tidigare i år har vi lanserat packlista.com (bloggpost). Nu fortsätter vi att underlätta förberedelserna för resan genom att lansera en prisjämförelsetjänst för resevaluta – vaxla.nu.

Om Växla.nu

Har du alltid undra var du får mest valuta för pengarna? Genom att fylla i hur mycket du vill växla, får du snabbt upp en jämförelse på hur mycket valuta du får hos respektive bolag. Förutom att ta hänsyn till växelkurser tar vaxla.nu även med företagens avgifter i beräkningen. En tydlig slutsats man kan dra (som vi själva inte trodde innan) är att det vid lite större summor faktiskt är billigare att växla hos bankerna än på vanliga växlingskontor.

Växla.nu - Printscreen

Strategi

Anledningen till att vi lanserar växla.nu är framförallt att öka vår ställning inom resesegmentet och därmed kunna pusha Resebokningen lite till. Både genom branding och seo. Om det senare visar sig att vi hittar en ruskigt bra affärsmodell för sajten gör det ju inget , men det är som sagt sekundärt. Huvudsyftet när vi utvecklat sajten är att ge en bra service till en resesugen målgrupp.

Framtid

Vi hoppas att inom ett par månader komplettera tjänsten så att du även kan jämföra ditt betalkort. Vad kostar det tex att plocka ut pengar under resans gång? Eller är det rentav billigare att plocka ut pengarna i en uttagsautomat utomlands än att växla till kontanter här hemma?

Har du tips och idéer på hur sidan kan bli ännu bättre? Skriv gärna en kommentar nedan så ska vi göra vårt bästa!

Tidsskillnad.nu lanserad

Skrivet av Jakob Naredi den november 15th, 2011

Under 24 hour business camp drog vi upp sajten Tidsskillnad.nu, och nu är buggarna fixade (de som vi visste om). Därför lanserar vi nu sajten officiellt.

Så nästa gång du vill veta vad klockan är i någon annan del av världen, använd Tidsskillnad.nu

 

Screenshot av Tidsskillnad.nu

 Läs mer om vårt deltagande på 24hbc här.

Vi deltar i 24hbc 2011

Skrivet av Jakob Naredi den oktober 31st, 2011

Vi fick tag i en reservplats till webbentreprenörskonferensen 24 hour business camp 2011. Eftersom att Andreas har barnen denna vecka fick jag ta den betungande rollen att representera Dream Builders på Yasuragi i Stockholm. Under 24 timmar ska vi deltagare, antingen i team eller själva, skapa och lansera ett webbprojekt. Förra gången lanserade vi Turistguider.se (läs mer om det här).

Denna gång är målet att få igång sajten Tidsskillnad.nu (en domän som lite för länge legat outvecklad i sajtlistan). Ambitionen just nu är att det ska bli en sajt där du kan få reda på vad klockan är runt om i världen och sen jämföra tiden mellan två destinationer. Jag har precis gjort en designstruktur och något åt det här hållet är målet:

Designstruktur - Tidsskillnad.nu

Om knappt 22,5 timmar får vi reda på hur det gick och om sajten ens liknar ovanstående bild…. Till min hjälp har jag vårt utvecklingsteam i Indien som gör grovjobbet i programmerandet.

 Starten har gått på 24hbc
Bredvid mig sitter Anders Granström (till vänster) som jobbar med att få upp Writers.se, vilket ska bli en arbetsförmedling för skribenter. Vid samma bord sitter även Magnus Nordlander och Jon Gotling (de två grabbarna i mitten) som har för avsikt att lansera stoxs.se, där man ska kunna få aktietips via sms.

Vidare rapport från 24hbc kommer…

Entreprenörskollo 2011

Skrivet av Jakob Naredi den september 5th, 2011

2008 när jag och Andreas precis startat upp Dream Builders tog vi vår första resa till Långaveka (ett till inlägg). Då var fokus att komma ifrån vardagen och planera upp firmans framtid. Förra året gjorde vi en repris och bjöd denna gång in andra webbentreprenörer. Någon kom på namnet Entreprenörskollo 2010, och en tradition var född. Förra året var vi borta i tre dagar men lyckades ändå bada, arbeta, grilla, diskutera webb, spela fotboll, m.m. (Så här i efterhand kan jag inte förstå hur vi hann med allt?)

I år spikades datumen redan under våren och denna gång bestämde vi oss att köra en hel arbetsvecka. Temat var fortfarande att komma ifrån vardagen för att diskutera webb, och i år lyckades vi styra upp det ännu bättre än tidigare.


Jag, Andreas, Billy och Johan tog snabbtåget till Falkenberg och vid byttet i Göteborg passade vi på att besöka SJs lounge.


Väl på plats satte nördarna igång att koda direkt…

Arbete på natten
…det blev natt…


…och dag igen. Nu var det dags att ta tag i sessionerna. Alla fick förbereda ett ämne de ville ha hjälp/feedback/idéer kring.

Anders Granström presenterar Önskelista.se
Anders Granström ville exempelvis ha feedback på den senaste versionen av sin tjänst där besökarna kan skapa en önskelista.

Boule på Långaveka
Vi spelade även fotboll och Boule i pauserna. Här siktar Anders Granström på Johannes (eller är det Jonnys?) kärra 🙂


Hängmattan besöktes också.

Boule på stranden
Jonny från Affiliatenätverket Adrecord visade hur man spelar boule på stranden.
Benny Kvist snackade om matkassar hela dagarna, inte undra på att han slocknade på soffan.

Andreas Bard
Passiv inkomst var ett litet tema under veckan, Andreas har ju redan sitt på det torra och tjänade pengar i solen.

Jonny Elofsson
Även Jonny Elofsson smakade på livet han får efter sin exit.

Billy Öhgren
Billy Öhgren kollar statsen från sin sida om Hotell i Norrköping.


Alla pustar ut efter Johan E Johanssons session om sin tjänst där det går att hitta fynd.

Nu längtar vi redan tillbaka och ser fram emot Entreprenörskollo 2012.

 

Bonus

Andreas växte under veckan ihop med sin telefon. Jag har inte hittat en enda bild att framkalla där han inte håller i den, se själva:

Andreas Bard

 

 Fler blogginlägg om EK11:

 

Nyheter på Packlista.com

Skrivet av Jakob Naredi den maj 25th, 2011

När vi lanserade Packlista.com fick vi massor av förslag och synpunkter från er bloggläsare samt via facebook, twitter och per mail. Tack för det!

Nu har vi rättat till flera fel och dessutom utökat funktionaliteten på sajten med;

 • Besökaren bockar nu själv av när en sak är nedpackad.
 • Det går att ta bort och lägga till artiklar från listan.
 • Nu går det enkelt och smidigt att skriva ut packlistan.
 • Varje packlista får en unik URL. Detta innebär att du kan komma tillbaka till listan i efterhand.
 • Det går att skicka denna URL till dig själv eller lägga till den i webbläsarens favoriter.
 • Förbättrade algoritmer när packlistorna genereras.

Det vi har att göra nu är att fylla på databasen med fler artiklar, samt nyttja statistiken vi får från de tidigare packlistorna på ett bättre sätt. Men det kommer…

Testa gärna att skapa en packlista.

Resebokningen

resor

Vi driver Resebokningen.se som är en prisjämförelsetjänst för flygresor. Vårt mål är att hjälpa dig hitta billiga resor!
Dream Builders
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm