Strax innan jul smyglanserade vi version 2 av Resebokningen.se. Nu har den varit online ett par veckor och de flesta av de buggar vi hittat har åtgärdats. Därför tänkte vi nu berätta lite om alla de ändringar som gjorts och hur vi har tänkt kring dessa. Generellt kan vi  säga att vi gick igenom alla brister i version 1, tog nya tag, och gjorde om allt från början. Nu har vi ett riktigt bra system att utgå från och bygga vidare på.

 

1. Ny design

Många har sagt att de gillade den gamla designen och att de blev sugna på att åka på solsemester. Den hade dock flera brister;

 1. Sökrutan försvann i mängden – Det är resesöket vi tjänar pengar på och fokus på sidan behövde flyttas till att få besökarna att söka resor.
 2. Paradisdesignen – Visst lockade den till resor till paradiset, men för storstadsresenärer, skidåkare och affärsresenärer var den inte så tilltalande.
 3. För små sidomenyer – I boxarna runt om själva mittenkolumnen fick det inte plats att skriva riktigt bra rubriker. Exempelvis stod det "Billigt fr. Stockholm" istället för "Billiga resor från Stockholm" som ser bättre ut för både besökare och Google.

Gamla Resebokningens design
Gamla designen

Nya designen av Resebokningen
Nya designen

Så i den nya designen rättade vi till de brister vi haft;

 1. Fokus skulle bli att få besökarna att göra en sökning. – Genom att ALLTID lägga sökrutan överst på sajten ska vi förhoppningsvis öka antalet sökningar. Den togs även fram för att vara stor och tydlig.
 2. Jobba med bilder på ett nytt sätt. – Vi vill jobba med bilder mer baserat på resmål/restyp än generellt för hela sajten. Vi har börjat med att ge experterna snygga inspirerande bilder som används i boxar runt om på sajten. Målet är att även reseguiderna ska få egna miniatyrbilder.
 3. Ett nytt sätt att jobba med boxar. – Den nya designen är uppdelad i tre lika stora kolumner. Detta gör att vi kan jobba med kolumner på ett helt nytt sätt. Dels kan vi jobba med hela 3/3 fält (ex: sökboxen) eller 1/3 + 1/3 + 1/3 (ex: "Billiga resor från…"), men vi kan även jobba med 1/3 + 2/3 när vi vill presentera innehåll bredvid en meny (ex: sökresultaten eller reseguiderna). Vi kan således anpassa bredden efter hur mycket information det finns, hur mycket extrainformation som finns tillgänglig m.m.
 4. Flera andra småförbättringar är gjorda. – Bland annat tycker i alla fall vi att reseguiderna presenteras snyggare, sökresultaten ser bättre ut, färgerna är inte lika stickade, etc.

2. Snabbare sök

Sveriges snabbaste prisjämförelsesajt för flygbiljetter?Det mesta av det som skrivs i detta blogginlägg är bara "småputs", men inte sökningen. Vår gissning är att 75% av utvecklingen till version 2 har gått till att snabba upp söket. Massa smådetaljer har gåtts igenom på jakt efter sekunder här och hundradelar där. Vi har lyckats minska söktiden från ca 2-3 minuter till under 15 sekunder, och det skulle inte förvåna oss om vi har den Sveriges snabbaste söktid bland alla jämförelsesajter för flygresor. Utan att gå in på de tekniska detaljerna kan vi väl säga att den huvudsakliga anledningen till att vi lyckats kapa söktiden så mycket är att vi numera gör sökningarna parallellt istället för i serie.

Men även den upplevda söktiden har förbättrats. Besökarna får inte ska tappa intresset från det att de påbörjar sökningen till dess att de får sökresultaten presenterade. Några förbättringar vi gjort här är;

 1. Vi visar i realtid hur mycket av sökningen som är gjord. – Dels via statusbaren som hela tiden rör sig (och i realtid, inte som för vissa konkurrenter som bara har en animerad bild), och dels genom att det hela tiden går att se vilka resebyråer som blivit avsökta.
 2. Lägsta priset visas. – Så fort vi börjar få in sökresultat från resebyråerna börjar vi lista det hittills lägsta priset. Orkar inte kunderna vänta sina 15 sekunder kan de i alla fall gå vidare till en resa…
 3. Reseguide – Till många av våra destinationer visar vi en reseguide under tiden sökningen görs. Dock är det få besökare som ens hinner börja läsa den innan själva sökningen är klar…

 3. Bättre sökbox

Flera ändringar i funktionen har gjorts även här. Förutom den helt nya designen kan ändringarna sammanfattas till:

 1. Svårare att göra fel. – Det ska inte gå att söka på destinationer som inte finns, lägga hemresan före utresan m.m.
 2. Tydligare när det blir fel. – Nu presenterar vi tydligare vad som är fel och var besökaren ska ändra för att det ska bli rätt.
 3. Hemresedatum beror på destination. – Vi ger förslag på reslängd beroende på vilken destination besökaren väljer.
 4. Endast svenska resebyråer. – Vill besökaren enbart söka bland svenska resebyråer? Då är det bara att klicka i boxen…
 5. Svenska och engelska. – För vissa städer används både det svenska och det engelska namnen frekvent (exempel Peking & Beijing). Vi klarar nu sökningar på båda språken.
 6. Avreseflygplatsen sparas. – Vi kommer ihåg vilken ort du sökte från senast, så slipper du fylla i den nästa gång du gör en sökning. (Lite buggigt fortfarande tyvärr)

4. Förbättrat sökresultat

Själva sökresultaten har inte förändrats så mycket. De ser ungefär lika dana ut. Några nyheter är dock:

 1. Nu visar vi även "Total flygtid" (tid i luften) och "Total restid" för varje resa. – Visserligen fanns restid innan, men den tog inte hänsyn till tidszoner. Nu ska restiden fungera bättre i alla fall (även om det ibland tyvärr finns små buggar kvar).
 2. Sortering av sökresultaten. – Nu går det att sortera sökresultaten på pris, kortast flygtid, kortast restid och antalet stopp.
 3. Paginering av sökresultaten (dvs. sökresultaten uppdelade på sida "1, 2, 3…"). – Nu visas inte längre 150 resultat direkt i listan utan de delas upp efter hur många du vill se. En detalj är också att vi kommer ihåg hur många resultat du ville ha på din senaste sökning, så slipper du ändra varje gång En finess till är var, när och hur pagineringen visas. Detta tar vi inte upp här, men prova själv att navigera runt lite.
 4. Mindre designjusteringar – Bland annat vad det gäller logotyper för flygbolag, resebyråer, hur priser visas, m.m.

5. Fler reseguider

Vi har dubblat antalet reseguider på sidan och även lagt till reseguider för enskilda länder. Vi har även fått möjligheten att koppla reseguiderna bättre mot flygplatser. Så trots att tex Obertauern inte har någon egen flygplats, ger vi ändå förslag på resor Salzburg (som är den närmsta flygplatsen) när du är inne och läser om Obertauern.

6. Sparade sökresultat

Datan vi får från alla sökningar sparas i något dygn med tre syften:

 1. För att vi ska kunna ladda tidigare sökningar snabbare. – Vill en besökare gå tillbaka till en gammal sökning ska det bara ta någon sekund att få fram resultaten igen.
 2. Kunna presentera förslag på resor. – Baserat på de tidigare sökningarna kan vi ge förslag på billiga datum, billiga destinationer från en viss avreseort, topplistor på populära destinationer och mycket mera… Detta är något som vi snart också kommer att börja dela med oss av till andra sajtägare.
 3. Statistik – Detta kan vi ha mycket nytta av både för och i vår marknadsföring.

  

Vad händer nu, är vi klara?

Självklart inte, en bra sajt blir aldrig klar! Förutom att fortsätta fylla Resebokningen med mer innehåll (främst reseguider), klättra bland Googles sökresultat och samla in priser från fler aktörer hoppas vi under de närmaste månaderna kunna presentera följande:

 1. Förslag på andra datum. – Ibland kan det bli billigare att lägga utresan en dag tidigare eller hemresan en dag senare. Vi har en lösning på gång för detta.
 2. Filtrering av sökresultaten. – Vill du ha utresan på morgonen och åka hem på kvällen? Vill du välja bort Aeroflot eller bara åka med SAS? Detta kommer du snart att kunna göra på ett smidigt sätt.
 3. Affiliate – Vi hoppas att inom de närmaste månaderna lansera ett nytt koncept för affiliatemarknadsföring av flygresor.
 4. Charter – Ingen har lyckats integrera charterresor direkt i sökningen av reguljärflyg, vi har en idé om en lösning.
 5. …och massa mer. – Vi har en jättelång lista med små detaljer som långsamt fixas (och ständigt fylls på).

Även om to-do-listan är lång (längre än de 5 punkterna ovan) vill vi jättegärna ha dina synpunkter och förslag! Vilka funktioner vill du se? Hitta du några fel vi missat? Vad saknar du när du söker efter billiga resor?

 

Dessutom kan vi avslöja att vi har flera mindre projekt på gång inom resenischen. Om några månader hoppas vi bland annat ha släppt en generator för packlistor och en valutaväxlingssajt. Håll utkik!

Taggar: , , ,